Reklama
 
Blog | Ekologický právní servis

Porušili ústavu. Kvůli ČEZu.

V červnu loňského prošel Parlamentem a posléze Senátem návrh zákona, kterým stát věnuje téměř 70 miliard korun výrobcům elektřiny, zejména pak ČEZu.

Jedná se o § 10a platného zákona, který byl předložen Poslanecké sněmovně jako pozměňovací návrh k zákonu č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Obsahem přijatého § 10a je přechodné přidělování bezplatných povolenek v souvislosti s modernizací postupů výroby elektřiny.

 

Reklama

Z právní analýzy jednoznačně vyplývá, že způsob schválení zákona formou přílepku k nesouvisejícímu zákonu, je protiústavní.

Poslanci měli minulý týden ve středu příležitost napravit svou chybu a schválit novelu, která by vrátila téměř 70 miliard do státní pokladny. Ekologické organizace poukazovaly na skutečnost, že by tento příjem státu mohl (a v souladu se smyslem obchodování s emisemi i měl) být použit na zateplování domů. A tím samozřejmě ke snižování exhalací skleníkových plynů, závislosti na ruském plynu i účtů, které rodiny platí za vytápění.  

Návrh nebyl schválen. Podpořilo jej pouze 25 poslanců, 45 hlasovalo proti a celých 61 poslanců hlasování bez názoru přihlíželo.

Jen osmina poslanců tedy našla odvahu nadřadit zájem domácností nad zájmy společnosti ČEZ.

Přestože je ČSSD kritizována, že na naplnění svého volebního programu nebude mít peníze, 30 přítomných sociálních demokratů návrh nepodpořilo. Jiří Paroubek, který slibuje rozdat část dividend ČEZu důchodcům, protože prý platí „vydřidušské ceny“ za elektřinu, zřejmě neodhalil kouzlo příležitosti dlouhodobě snížit účty za elektřinu nejen důchodcům, ale například i rodinám s dětmi.  

Zcela odmítavý postoj k možnému zisku 70 miliard do zadlužené státní pokladny zaujali poslanci ODS. Nenašel se ani jediný zákonodárce ODS, jenž by návrh podpořil.

Komunisté si před hlasováním vyžádali půlhodinovou pauzu, po níž se téměř celý klub zdržel hlasování, přestože předtím deklaroval podporu návrhu.

Zajímavým úkazem je také 55 poslanců, kteří nebyli z hlasování omluveni, nehlasovali ani pro ani proti a ani se hlasování nezdrželi.

Oni prostě hlasovat nepřišli. Víc než čtvrtina poslanců tedy nepovažuje rozhodování o desítkách miliard navzdory zadluženosti státu za hodné jejich pozornosti.

Ale abychom nekončili pesimisticky, nebude tak zle.

ČEZ zase příští rok státu něco vrátí na daních a dividendách. A vláda tyto peníze jistě použije ve prospěch občanů. Možná sociálně slabším přihodí nějakou tu kačku na elektřinu, uspořádá olympijské hry … nebo nám něco pěkného postaví.