Reklama
 
Blog | Ekologický právní servis

Chovají se nadnárodní společnosti odpovědně?

Tak na tuto otázku si v pátek 15. září odpoví odborníci z různých koutů světa na konferenci „Společenská odpovědnost korporací v EU-10: Očekávání vs. Realita“(www.responsibility.cz). Tímto Vás však na konferenci nezvu, i kdybych chtěla, je totiž beznadějně zaplněna do poslední židle. Pardon.

Chci se pouze podělit o tuto pro naši organizaci významnou událost, upozornit třeba na zajímavé téma, anebo Vás jen nalákat k pokonferenčním článkům a výstupům, které se v tisku objeví.
Pro nás právníky je neobvyklé pořádat akci tohoto formátu, i proto máme radost, že se podařilo vše zorganizovat a pozvat významné lidi. Jen tak mimochodem, náš způsob práce je většinou čistě kancelářský. Sedíme u počítače a píšeme právní podání… Ne, tak takto jednoduché to vůbec není, ale přece jenom konference nepořádáme často. Naposledy, co já si pamatuji, a to jsem v EPS něco přes dva roky, to bylo v létě 2004, kdy se pro soudce pořádala konference „Právo ve veřejném zájmu“. Až po dvou letech sklízíme, co jsme tenkrát zaseli.
Nyní je našim cílem otevření debaty na téma společenské odpovědnosti nadnárodních korporací (tzv. CSR – corporate social responsibility) ve střední Evropě a především u nás. Už motto “Očekávání vs. Realita” napovídá, jakým okem na celou věc nazíráme. Máme s jejich chováním na české hroudě totiž své přímé zkušenosti. A vy bdělí jistě také.
Jsem zvědavá jaké zkušenosti a poznatky má například Craig Bennett, ředitel CSR kampaně z Friends of the Earth z Velké Británie nebo Richard Howitt, poslanec Evropského parlamentu a další účastníci, kteří budou prezentovat své příspěvky. Velkým překvapením, i pro nás samotné, je účast evropského komisaře Vladimíra Špidly, na kterého na tomto místě snad mohu prozradit, že o účast a možnost vystoupení se přihlásil sám, aniž byl mezi pozvanými.
Kolegové Pavel Franc a Jiří Nezhyba se problémy, které provázejí vstup velkých zahraničních investic do ČR, zabývají už přes pět let. Například v kauze sedláka Jana Rajtera na Mostecku proti mexické hliníkárně Nemak byly první právní kroky zahájeny v polovině roku 2001. Až do dnešního dne není celá věc stále dořešena, přestože EPS spolu s Rajterovými vyhráli již 12 soudů. Proto Pavel i Jiří mají co říci a mohou si dovolit vést debatu nad odpovědností nandárodních společností.
Pokud by Vás zajímalo, jak se to dál v kauze pana Rajtera vyvíjí, ale nejen v této kauze, i jak dopadla konference, tak pro začátek odkážu na webové stránky www.eps.cz a snad příště se někomu z kolegů zachce a napíše své osobní či pracovní zážitky ze života právníka.

Šárka Nekudová
Organizační ředitelka EPS

Reklama